Bookmark and Share

Bij Bloesem Theehuis werd ik enthousiast voor een horecabaan

Datum: 30-06-2014

Steeds een stapje verder voor Floris

“Het voelde direct heel vertrouwd hier,” vertelt de negentienjarige Floris uit Schaijk, gemeente Landerd. Sinds oktober 2013 werkt hij bij Bloesem Theehuis in Herpen. “Mijn familie heeft ook een Theetuin: ‘Onder de Kersenboom’. Ik vind het daarom fijn om hier te komen, vanwege de bekende sfeer.” De gemeente Landerd heeft Bloesem een jaar de tijd gegeven om Floris ervaring te laten opdoen in de horeca. Daarna moet hij doorstromen naar een betaalde baan. Bloesem is een maatschappelijke onderneming en een initiatief van Pluryn.

Nadat Floris zijn vmbo-opleiding had afgemaakt, volgde hij de Talentenexpeditie bij Pluryn. “Ik heb van alles gedaan om me te oriënteren op een geschikte baan: van groen tot computers. Uit de talentenexpeditie bleek dat ik heel goed ben in administratie. Dat klopt ook, maar daar ligt niet mijn roeping.”

Gasten

De oriëntatiestage bij Bloesem voelde meteen goed. “Vooral de werkwijze spreekt me hier aan: ze leggen hier geen extra accent op je handicap. Je ziet niets aan mij, maar ik heb een autisme spectrum stoornis.”
“Wat ik bij Bloesem vooral geleerd heb, zijn de standaard vaardigheden voor de horeca. Hoe je met mensen omgaat. Wanneer praat je met de gasten en wanneer niet? Ik leerde handigheidjes: hoe je servies neerzet. Ook leerde ik goed samenwerken met collega’s. Je moet altijd goed communiceren over wat je doet.”

Stapje meer

“Ja, er zijn ook zaken waar ik moeite mee heb. Omgaan met onverwachtse gebeurtenissen of werken met apparaten die ik niet ken. Toen ik hier kwam werken, was ik onzeker over het koffieapparaat. Met dat type had ik nog nooit gewerkt. In het begin heb ik daarom misschien iets te vaak hulp gevraagd. Nu doe ik het probleemloos.”

“Bij Bloesem kan het erg druk zijn. Op drukke dagen moet je een stapje meer zetten. Alles kan gebeuren. Daar probeer ik me ook op in te stellen. Als er dan iets onverwachts gebeurt, kan ik er beter tegen. Bij onverwachtse dingen kan ik dichtklappen, maar dat is lang geleden. Ik kan er steeds beter mee omgaan.

Compliment

“Zo kom ik steeds een stapje verder. Ik blijf mezelf ontwikkelen. Laatst werkte ik in het Nijmeegse Concertgebouw De Vereeniging tijdens het evenement Health Valley. Dat was echt horecawerk, heel druk en officieel. Ik dacht eerst ‘oei’, maar het was echt heel leuk. Bedrijfsleider Gitte van Bloesem had zelfs een compliment over me gekregen. Altijd fijn om te horen.”
“Bij Bloesem heb ik de goede richting gevonden. Daar ben ik echt blij mee.”

Sterker in de samenleving

Bloesem Theehuis is een initiatief van Pluryn. Pluryn heeft antwoord op de meest complexe zorgvragen in gehandicaptenzorg en jeugdzorg. In onze landelijk werkende intramurale voorzieningen bieden we een programma op maat, dat wonen, leren, werken, vrije tijd en behandeling combineert. Daarnaast hebben we een breed pakket aan ambulante diensten en initiatieven op het gebied van onderwijs, arbeidsintegratie en maatschappelijk ondernemen. Dat alles met maar één doel: een zo volwaardig en zelfstandig mogelijke positie van mensen met complexe zorgvragen in de samenleving. Ofwel: Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn!
Kijk ook op www.pluryn.nl.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]